Gdansk -en av verdens vakreste byer

               

BIwj_Z7jFgx

 I nordlige Polen,ved det Baltiske hav ligger Gdansk- Polens sjette største by med ca 460 000 innbyggere. Gdansk ble grunnlagt i 997 av Mieszko I og i 1261 fikk sine byrettigheter. Da fikk byen stor betydning som handelssentrum og havneby. Gdansk har en lang,rikk men også trist historie men skriver vi om historien neste gang.

På grunn av vakre natur, flotte sandstrender, rimelige priser og severdigheter fra gotikken,sengotikken,senrenessansen,manierismen Gdansk er ideelle feriemålet. Her finner du koselige og sjarmerende gater med fargerike husfasader i rennessansestil og en tur i Gammelbyen er som en tur 200 år tilbake i tid. Samtidig Gdansk er også et viktig kultursentrum med tusenvis av restauranter,puber, klubber,museer, konserter og andre arrangementer.

 

Kranen -Żuraw Gdański- står ved Motlawa elvens bredder ,ble bygget på midten av 1400-tallet og ble brukt til å løfte opptil to tonn, losse av båter og få skipsmaster på plass.

Fargerike fasader

 

Ulica Długa (Langgaten)-paradegaten,Kongeveien,fleste av severdigheter ligger her: Den gyldne porten, Den grønne porten, Høylandsporten, Det Gamle Rådhuset, Fengseltårnet og Neptunfontenen.

 

Neptunfontenen: havguden Neptun med treforken sin, ble laget ca 1610

Det gamle Rådhuset, ble reist på 1200- tallet. Idag-Gdansk historiskie Museum.

 

Artushovet-sengotiske, kultursentrum i 1600-1700-tallet,nå museum.

 

 

Byens kirker er mest fra gotikken. Mariakirken er verdens største mursteinskirke og ble bygget i på slutten av 1400-tallet. Hvis du kommer deg opp de 396 trappetrinnene til toppen, får du en fantastiskt utsikt over Gdansk.

 

Nydelig utsikt

 

 

Kjærlighetsbroen i Gdansk dekket av hengelåser i alle former og farger. På hengelåsene er det skrevet inn navn på par som er forelsket.

 

Europeisk Solidaritet Sentrum- modern museum om  historien av Solidaritet(polsk fagforbund grundlagt i 1980 og ledet av Lech Walesa, spillte en viktig rolle for de komunistiske regimer)

 

PGE Arena Gdansk -fotballstadion ,landets tredje største stadion

 

 

#gdansk #polen #trojmiasto #trippelbyen #polenbesok #besokpolen #besøkpolen #polenbesøk 
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg