En kulinarisk opplevelse i Polen

Polakker elsker å spise god mat. Det er sikkert og visst.  Mattraditioner er blanding av smaker fra nærliggende lander: Tyskland, Tsjekkia, Slovakia,  Ukraina, Litauen Republikken, Russland og Hviterussland. Forøvrig, de har produkters og produsenters mangfoldighet i ulike områder av Polen, fe Trippelbyen ligger ved havet så der kan du spise mye fersk, velsmakende og variert sjømat. I Podhale regionen (sør Polen) mat smaker annerledes- poteter, gryn, kål er en basis . I Schlesien (beliggende ved elven Oders) tradisjonell mat er kjøtt og raspeballer. Polakker liker å lage mat, invitere venner og pratar. Det er ikke uvannlig at venner kommer kl 19 og går hjem kl 5 i morges. De pratar og spiser og  pratar og spiser . Det er identisk med bryllupet. De feirer 3 dager med mye god mat.

Her anbefaler vi mest populære rettene som er veldig smakfull :

  1. żurek eller barszcz bialy eller hvit barszcz ?  suppen med hvit pølse, poteter,egg og spesiell surdeig

 

2. pierogi eller pirogi  eller ravioli kokt eller bakt dumplinga fyllt med kjøtt,frukt,poteter eller ost


By Stako – Taken from Polish Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=327275

3.  bigos -gallimatias- kokt surkål med kjøtt, pølse, bacon, sopper

 

4. golonka- fleskeskanken kokt i øl med surkål

By Rainer Zenz – Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1368972
 

5. kluski slaskie -svenska potatisdegsbollar

By User:Piotrus – Fotografia własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=42604498
 

 

6.  golabki eller kålrulett -kål fyllt med kjøtt og ris

 

7. zupa ogorkowa eller agurksuppe ? sylteagurk suppe

By Mariuszjbie – Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3650113
 

8. schabowy kotlet eller schnitzel -svinekotelett blandet i egg og strøkavring

By Silar – Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26719709
 

9. zrazy eller kjøttruller -fyllt med sylteagurk, bacon ,løk

By Kuruni – Praca własna, GFDL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3474410
 

10. barszcz czerwony eller rødbetesuppe – sur rødbeter


By http://en.wikipedia.org/wiki/User:Vegalabs – http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Uszka-aasica.jpg, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1153084

11. oscypek -røkt ost av sauemelk, mest smakfull og ektest kun i Tatrafjellene


By Pawel Swiegoda (Paberu) – Praca własna, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6634945

 

 
2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg