Ofrene fikk høre at de skulle bli dusjet – en smertefull historie

Jeg skal ikke legge her ut de grufulle bildene på grunn av respekt for ofrene og deres familier. Hvis du er interessert i tema, søk google.

TIPS OM AUSCHWITZ MUSEUM HER

Jeg har ikke hatt lyst til å skrive dette innlegget lenge, fordi det gjør vondt. #Auschwitz-Birkenau er en hjerteskjærende historie,men på samme tid et veldig viktig tema.

Alt startet i 1939 – byen Oswiecim ble okkupert av Tyskland og navnet ble endret til det tyske Auschwitz. Den offisielle begrunnelsen for å bygge en fangeleir var et fengslet i Schlesien var overfylt. Oswiecim var også en perfekt sted for fangeleiren – isolert fra omverdenen og lett å bygge ut. De første politiske fangene ble ført inn i leiren  av gestapo den 14.juni 1940. Jøder, sovjetiske krigsfanger, sigøynere, tsjekkere,jugoslaver,østerrikere og folk fra andre nasjoner ble sendt til Auschwitz.  Leiren var tiltenkt en hovedrolle i ‘den endelige løsning’ den totale utryddelse av alle jøder.

Komplekset bestod av tre hovedleire: Auschwitz I (Oswiecim), Auschwitz II Birkenau(Brzezinka) og Auschwitz III Monowitz(Monowice) og inneholdt også  en avdeling med gasskamre og krematorier. Den første forsøkene med gass- Zyklon B ble utført i kjelleren i blokk 11 av Karl Fritzch på sovjetiske krigsfanger den 3.september 1941. De ble fortalt at de skulle dusje og ble bedt om å kle av seg. Da sendte han inn gassen gjennom ventiler i taket. Etter ca 20 minutter var alle døde. 

Når ofrene kom til leiren,ble de utsatt for en seleksjon. De ble selektert etter arbeidsdyktighet,kjønn og alder. Gamle, syke, barn under ca.14 år og de fleste kvinner ble sendt i gasskamrene. Arbeidsyktige ofrene ble registrert ved en tatovering på armen og fikk tynne uniformer (lik pyjamas ) og et par skotøy. De ble satt til tvangsarbeid i leiren eller en av SS-fabrikkene ved prinsippet ’tilintetgjørelse gjennom arbeid’.De måtte arbeide så hardt og med så lite mat at de døde. 

Ofrene ble også utsatt for brutale medisinske ekseprimenter av Josef Mengele og andre leger som forårsaket store smerter, skader eller død. I Auschwitz fikk Josef Mengele navnet dødsengelen. Eksperimenter i Auschwitz hadde ingen vitenskapelig verdi og manglet etikk,fe det ble gjort steriliseringsforsøk med kirurgi, røntgen eller formalin. Ofte ble ofrene skadet  og fikk injeksjoner med mikrober som forårsaket gassgangren, tetanus.  De fleste  døde under fryktelige smerter. 

På grunn av katastrofale sanitære forhold, umenneskelig tvangsarbeidsleir, epidemier, overgrep, brutale medisinske eksperimenter, mangel på mat,klær og medisiner levde ofrene i noen måneder.

Da den sovjetiske armen nærmet seg høsten 1944, ble de gasskamrene demontert og de fleste av dokumentene brent. I midten av januar 1945 fangene ble sendt videre i såkalte dødsmarsjene til andre leire. Tusenvis av ofrene døde på disse marsjene på grunn av de var så svake at de ikke orket å gå.

 Den 27. januar 1945 ble leiren frigjort av sovjetiske styrker.

Det er svært vanskelig å si hvor mange som ble drept i Auschwitz. Antall drepte har variert fra 1 til 4 millioner. Man regner nå at mellom 1.1 og 2 millioner mennesker ble drept.

 

I august 2015 journalist av Sør-Trøndelag avisa beskrev Auschwitz i en filmanmeldelse som ‘en polsk konsentrasjonsleir’. Tusenvis av sinte polakker sendte protestmail til PFU. De var sur og trist. Det var veldig smertfult. Mange av dem mistet familie i Auschwitz eller andre leirer. Norsk Presseforbund fikk mer enn 30 000 eposter med klager totalt. Jeg forstår at alle kan gjøre feil. Men.. det ble skrevet av JOURNALIST! Det var HENNES PLIKT  å bli kjent med historien! Det var nok å lese om leiren om wikipedia- der står ‘tyske konsetrasjonsleir’.

 

#auschwitz #auschwitzbirkenau #konsentrasjonsleir #krakow

 
4 kommentarer
  1. Det er så forferdelig at jeg nesten ikke greier å lese om det! <3 Sitter med tårer i øynene!... <3
   Vi snakket om å dra dit da vi var i Krakow, men jeg greide det rett og slett ikke!
   Det er bra at du skriver om det, fordi det er en viktig del av vår historie, selv om den er helt forferdelig... <3

  2. Unni: jeg har vært en gang der. ikke alle klarar det,veldig grusomt og trist. samme når du leser /skriver om Auschwitz 🙁

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg